Mai presus de toate, acest proiect experimental nu este un concurs. Aşadar nu vor exista premii, clasamente sau alte chestii contestabile de către participanţi. Deci nu vor exista nici contestaţii. Excepţie vor face doar cei care vor dori să conteste scoaterea înafara proiectului a PA-urilor ce nu vor respecta regulamentul de faţă. Deci singurulele chestii contestabile vor fi deciziile luate în acest sens de către „Comitet”, alcătuit – de facto şi prin dreptul autoînsuşit de iniţiatori – din Carmen, Bogdan şi Victor. Deci înjurăturile, felicitările, masa şi dansul vor avea loc exclusiv în „ogrăzile” celor trei. Proiectul se vrea mai presus de toate un liant şi un catalizator al prieteniei între oameni cu pasiunea scrisului. Am evitat în mod intenţionat să folosesc termeni precum „scriitori”, „prozatori”, „autori de PA-uri”, etc. pentru că acest proiect este deschis tuturor celor care găsesc plăcere în a aşterne două rânduri pe hârtie pentru sufletul propriu şi care vor dori să participe. Fiind un poiect destinat blogosferei, singura condiţie sine qua non este să ai un blog.
Dacă acest experiment îşi va atinge şi scopul de a crea un mediu propice exerciţiului procesului de creaţie, al imaginaţiei, al capacităţii de adaptare la temă, la timp şi la viziunea celorlalţi participanţi, ne putem declara mai mult decât mulţumiţi şi promitem că vom reveni cu alte ediţii. Dacă nu, rămânem cu experienţa – sperăm noi – plăcută de a cunoaşte alţi oameni asemeni nouă, de a avea posibilitatea să împărtăşim păreri, idei, gânduri şi sentimente prin această pasiune comună a jocului cu cuvintele.
Presupunând că aţi înţeles din rândurile de mai sus că acest experiment nu e nici pe departe vreun concurs pretenţios, rigid şi încorsetat de reguli bătute în cuie, sperăm totuşi că veţi încerca să respectaţi următoarele puncte:
Decalogu’ (cele 10 PArunci)
1. Prin acest proiect se urmăreşte crearea unei poveşti colective alcătuite din PA*-uri scrise de diverşi autori. Aşadar, fiecare PA participant (sic!) trebuie să continue linia narativă logică a PA-urilor precedente fără a se neglija însă conceptul de PA şi anume faptul că orice PA este o istorie de sine stătătoare. PAurile trebuie să fie unul în continuarea celuilalt în ceea ce priveşte acţiunea, deci ultimul PA trebuie să continuea acţiunea PA-ului precedent. Aşadar, respectaţi linia logică a poveştii dar înainte de publicare citiţi PA-ul cu care vreţi să participaţi făcând abstracţie de contextul general al poveştii. Dacă PA-ul are cap, coadă şi un minim de înţeles, atunci e ok. Da, ştim că e greu, dar dacă nu ar fi aşa, care ar mai fi farmecul? Tocmai ăsta e exerciţiu de adaptare de care vă vorbeam.
2. Proiectul de faţă lansează conceptul de „leapşă pasivă”. Cu alte cuvinte o leapşă pe care nu o dai tu mai departe ci doar o anunţi, aşteptând să fie preluată. Poţi să anunţi că leapşa este disponibilă pe blogul tău prin ping. Drăguţ şi recomandabil ar fi să verifici dacă pingurile au ajuns la destinaţie şi dacă nu, să laşi un comentariu, având în vedere că multe domenii de blogging gratuit nu-şi trimit ping-uri unul altuia iar mulţi potenţiali participanţi pot avea ping-urile blocate.
3. Autorii care vor dori să participe la proiect şi să preia leapşa vor trebui să îşi facă cunoscută intenţia printr-un comentariu pe blogul autorului ultimului PA din poveste, la articolul cu pricina. Doar priumul înscris are poate continua povestea însă. IMPORTANT: pentru a da o şansă de a participa la cât mai multe persoane, ultimilor trei participanţi le este restricţionat dreptul de a se înscrie. Asupra acestui aspect e posibil să mai revenim pe parcursul proiectului, în funcţie de gradul de participare. Ne încredem însă în fairplay-ul vostru că nu veţi face exces de zel şi că veţi da posibilitatea tuturor de a contribui la povestea noastră. Publicând intenţia de a participa oriunde altundeva decât ce s-a menţionat mai sus, vă este negat dreptul de a participa. Această precizare are scopul de a evita haosul continuărilor multiple, care vor face povestea greu de urmărit. Aşadar, doar primul care şi-a anunţat intenţia de continua povestea va putea s-o continue. Nu vă apucaţi însă să şi scrieţi PA-ul imediat dacă nu vedeţi alte înscrieri înaintea voastră. E posibil ca bloggerul precedent să aibă comentariile în moderare şi ar fi păcat să scrieţi un PA şi să nu fie acceptat pentru că un altul s-a înscris înaintea voastră.
4. După ce şi-a făcut cunoscută intenţia de a continua povestea, participantul are la dispoziţie 3 zile pentru a publica PA-ul respectiv. În caz contrar, îşi pierde întâietatea şi povestea poate fi continuată de către următorul înscris. Dacă bloggerul are comentariile în moderare, se vor considera 3 zile de la apariţia comentariului.
5. După ce o continuare a fost publicată, autorul trebuie să anunţe asta în mod obligatoriu, acolo unde şi-a făcut cunoscută intenţia de participare, şi anume la articolul unde a fost publicat PA-ul precedent.
6. Pentru a facilita lecturarea întregii poveşti participanţii trebuie să preia integral întreaga poveste şi să o rescrie în articolul cu PA-ul participant. Aşadar, nu vă limitaţi la a scrie doar PA-ul vostru pe blog la voi. Transcrieţi şi celelalte PA-uri. Astfel viitorii participanţi îşi pot face o idee despre acţiunea şi personajele poveştii şi se evită apariţia discontinuităţii şi a incongruenţei. Vă puteţi ghida după modelul:
Titlul PA 1 (nume autor 1 cu link către articolul de pe blogul său)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.Titlul PA 2 (nume autor 2 cu link către articolul de pe blogul său)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.………………………………………..
Titlul PA-ului tău (numele tău)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
7. Nu există reguli cu privire la conţinut şi formă cu excepţia regulilor ce drivă din teoria PA-urilor de pe blogul lui Călin. Pentru că încă nu există o regulă bătută în cuie cu privire la numărul de caractere (existând păreri împărţite şi chiar polemici prin blogosferă) vom preciza aici varianta acceptată la proiectul de faţă: un PA trebuie să conţină între 500 şi 550 de caractere, spaţii incluse. Punctele de suspensie sunt considerate un singur caracter şi se vor respecta regulile ortografice ale limbii române (insistăm asupra faptului că după semnele de punctuaţie se lasă spaţiu, excepţie făcând doar semnele pereche, unde la primul semn se lasă spaţiul înainte şi nu după [paranteze, ghilimele] şi asupra faptului că între două semne de punctuaţie în general nu se lasă spaţiu [exemple: ?!? !… ?…]). Trebuie să amintim şi faptul că există o părere mutuală unanimă conform căreia un PA perfect are fix 500 de caractere. Noi însă vom neglija în mod intenţionat acest aspect pentru că nu dorim ca povestea să devină o înşiruire de PA-uri inginereşti de dragul perfecţiunii, pierzând astfel din farmecul conferit de naturaleţea unei scrieri degajate.
8. Aşa cum spuneam, mai presus de faptul că e un exerciţiu colectiv de imaginaţie, proiectul ar trebui să fie un catalizator al prieteniei şi un mijloc de promovare a bunei dispoziţii şi a bunului gust. De aceea suntem de părere că singura cenzură care ar trebui aplicată este autocenzura. E necesară totuşi o analizare „ochiometrică” a PA-urilor care nu respectă bunul gust şi un minim de bun simţ. Mă refer aici la vulgaritatea excesivă sau gratuită. De aceea „Comitetul” îşi rezervă dreptul de a scoate în afara proiectului PA-urile contraveniente. O vorbă „de duh” în locul potrivit şi la momentul potrivit însă este uneori sarea şi piperul unei scrieri reuşite. Aşa că nu deveniţi mai catolici decât Papa.
9. Pentru a nu fi înjuraţi de către cititori mai ceva decât producătorii serialului „Lost” şi pentru a nu prelungi inutil calvarul participanţilor de a transcrie la nesfârşit o poveste care devine din ce în ce mai lungă, propunem ca numărul limită de PA-uri care vor compune PAvestea noastră să fie între 40 şi 50. Suntem de părere că este un număr rezonabil pentru a da posibilitatea PAveştii să crească, fără a deveni însă o telenovelă PAistică plictisitoare. Nu suntem însă siguri dacă părerea noastră e corectă sau nu aşa că e posibil să revenim şi asupra acestui aspect.
10. Participanţii vor trebui să includă în articolul cu PA-ul participant o notă cu o trimitere către acest regulament (transcris pe propriul blog sau către pagina unui alt participant, după cum doreşte). Vă rog să atrageţi în mod expres atenţia şi să subliniaţi importanţa citirii regulamentului. Dacă nu este înţeles pe deplin, se formează haos. Participând la acest proiect consimţiţi că aţi luat cunoştinţă şi aţi acceptat regulamentul de faţă.
Distracţie plăcută şi muzele fie cu voi.
21 decembrie 2010 at 10:17 am
[…] (in titlu) initiativa interesanta puteti lectura daca apasati aici. Link-ul o sa va duca la Regulament, caci nu-i bine sa se piarda si-o sa va descrie, mai bine […]
21 decembrie 2010 at 6:30 pm
[…] oricui doreşte să participe. Am rugămintea ca înainte de a vă aşterne la scris, să citiţi REGULAMENTUL. Sunt 10 PArunci, pe care vă rog să le parcurgeţi cu atenţie pentru a înţelege regulile […]
22 decembrie 2010 at 1:25 pm
[…] Regulament: https://bucurvictor.wordpress.com/regulament-paveste/ […]
22 decembrie 2010 at 5:38 pm
[…] REGULAMENT – vă rog să-l citiţi cu multă atenţie înainte de a scrie PA-ul […]
23 decembrie 2010 at 12:46 am
[…] tuturor: Ada, Adrian Voicu, Alex Mazilu, Altcersenin, Ana Cazacu, Ana Usca, Caius,Cammely, Carmen, Cati Lupascu, Chat Noir, Cristi, Cristi Dima, Cristian Lisandru, EO, Flavius, Florin […]
23 decembrie 2010 at 1:01 am
[…] Voicu, Alex Mazilu, Altcersenin, Ana Cazacu, Ana Usca, Caius,Cammely, Carmen, Cati Lupascu, Chat Noir, Călin Hera, Cristi, Cristi Dima, Cristian Lisandru, EO, Flavius, […]
24 decembrie 2010 at 7:27 pm
Primești cu colinda? 🙂
31 decembrie 2010 at 11:20 am
„Pentru că încă nu există o regulă bătută în cuie cu privire la numărul de caractere (existând păreri împărţite şi chiar polemici prin blogosferă)”
PA-ul trebuie să aibă, în principiu, 500 de semne, dar acceptăm, noi, cei din lumea PA, că e proză arhiscurtă un text care are 500 ± 10%. În orice caz, am citit texte excelente de 250-300 de semne pe care eu, unul, le consider PA-uri. (E o mică notă de subsol, care nu doreşte în niciun fel să pună la îndoială regulile acestui concurs minunat.)
12 ianuarie 2011 at 9:38 pm
[…] ăia albaștri care-i umblă-n cap pe sub sprâncenele alea ca pana corbului ar putea-o face pe una mai visătoare ca mine să aibă unele fantasme cu el. Nici ca blogger nu-mi place. Chiar mă […]
22 ianuarie 2011 at 3:11 am
[…] AcasăPAveste fără sfârşit – Regulament […]
21 februarie 2011 at 2:21 pm
[…] Onin și Victor Bucur; PAsionații sunt invitați să ni se alăture, dar nu înainte de a consulta Regulamentul ) Ascuns după coviltirul ponosit al căruței, Tom aștepta intrarea în marele oraș și […]
23 februarie 2011 at 4:18 am
Pe mine m-a provocat initiativa voastra, faina colaborarea! Dar se pare ca oamenii au cam amortit… O fi frigul sau ar trebui urniti intr-ale PA-ului?
2 martie 2011 at 7:47 pm
[…] 23 (aici e ultimul) si care, cine stie, ar putea face parte dintr-un volum de proză arhiscurtă. – PAvestea fără sfârsit, initiată de Victor, Carmen si Bogdan, un sir de PA-uri unul din altul, care alcătuiesc o proză […]
7 martie 2011 at 3:14 am
[…] AcasăPAveste fără sfârşit – RegulamentRObotzi – the series […]
23 martie 2011 at 3:54 pm
[…] […]
19 iunie 2011 at 4:05 pm
[…] de referinţă” – Eftimie (10voturi/5arbitri) 3-4. “Sezon deschis” – Victor, “Cabina cabotină” – Zamo (8 voturi/3 arbitri) 5. ”Singurătatea cabinei […]