Maculatură


Minunăţiile de mai sus reprezintă ceea ce pot face doi oameni foarte talentaţi din hârtie. Da, aţi citit bine. E o hârtie mai specială, produsă după o reţetă specială dar tot hârtie rămâne. Am aflat de aceste minuni ale artei printr-un mail de la Carmen (mersi ). Autorii sunt doi artişti din Dakota de Sud, soţ şi soţie, pe numele lor Allen şi Patty Eckman. Absolvenţi de colegii de artă, soţii Eckman au dezvoltat această tehnică de sculptură inedită în peste 35 de ani de activitate artistică neîntreruptă iar în prezent lucrările lor se vând pe bani grei prin galerii şi licitaţii de artă. De-a lungul carierei cei doi artişti au câştigat peste 3 milioane de dorlari numai din vânzarea acestor sculpturi. Cea mai scumpă dintre ele, numită „Prairie Edge Powwow” (în imaginea de mai jos) s-a vândut cu 47.000 de dolari.

Prairie Edge Powwow

Reţeta dezvoltată de către cei doi artişti presupune amestecarea a două tipuri de fibră de hârtie (din bumbac şi abica) pe bază de apă şi fără acizi până se obţine o pastă omogenă şi fluidă iar procedeul – aşa cum precizează şi autorii sculpturilor – nu trebuie confundat cu modelarea hârtiei (papier mâché). Se aseamănă mai mult cu procedeul folosit la sculpturile în metal sau în ceară prin turnarea în forme.

Cu alte cuvinte artiştii întâi sculptează formele (în argilă) apoi toarnă acea pastă de hârtie în ele. După turnare, pasta este presată manual între elementele cofrajului pentru a se înlătura excesul de apă. Această procedură vizează doar părţile brute ale sculpturilor: oamenii dezbrăcaţi, cu detaliile feţelor nefinisate, fără arme sau unelte în mâini, trunchiurile animalelor fără urechi, coarne, coame, cozi, etc. Acestea se realizează şi se adaugă ulterior folosindu-se o întreagă gamă de ustensile, lipiciuri şi proceduri specifice. În cuvinte puţine, procedeul în sine presupune două etape principale: realizarea parţilor masive şi apoi adăugarea detaliilor. Cei doi artişti şi-au împărţit până şi rolurile în realizarea acestor extraordinare opere: Allen realizează bărbaţii şi animalele iar femeile şi copiii rămân responsabilitatea lui Patty. Eventualele elemente de peisaj le realizaează împreună atunci când pun laolaltă sculpturile, într-o compoziţie mai amplă.

Patty şi Allen Eckman

Eu sunt uimit de precizia detaliilor. Mai mult decât amănuntele vestimentare – care îţi iau ochii la prima vizionare – am fost impresionat de cele zoomorfe şi antropomorfe. La una dintre sculpturi („Pawnee Prince”, mai jos) am observat că se vedeau până şi venele de pe mâinile războinicului, trădând vigoarea cu care ţinea arcul. Foarte natural sunt surprinse şi trăsăturile feţelor. Apoi acele firicele de hârtie care completează ţinutele personajelor sau franjurii care „întruchipează” iarba şi părul animalelor dau lucrărilor un dinamism uluitor. Stau şi mă întreb dacă sunt chiar fexibile şi au fost puse în faţa unui ventilator atunci când au fost fotografiate deşi, judecând după contrastul clar între albul lor şi negrul fundalului, cred că sunt fixe.

Majoritatea lucrărilor este inspirată din cultura amerindiană datorită rădăcinilor cherokee ale lui Allen şi a pasiunii comune pentru valorile materiale şi spirituale ale nativilor acestei străvechi culturi.

Vă las cu alte lucrări de-ale lor. Mai multe detalii şi mult mai multe fotografii găsiţi pe site-ul lor oficial (care, după părerea mea, e cam prost realizat atât din punct de vedere funcţional cât şi estetic; degustibus).

Powwow Butterflys

Pawnee Prince

The Baby Sitter

Hula Girl

Fancy Dancer

 

Ţi-a plăcut acest articol?
Dacă articolul a fost deja partajat, votează-l.
Reclame

7 responses to “Maculatură

 • Pisica Roz

  Intr-adevar, frumos.
  Detaliille musculaturii, faldurile hainelor sunt spectaculoase.
  Offtopic putin, legat de site-ul lor: multe site-uri americane arata asa. N-am inteles de ce, ma gandesc ca ar trebui sa aiba ceva mai multa deschidere catre design…

 • Ioana Radu

  Penultima imi place in mod special. Oricum toate sunt admirabile. Eu n-am rabdare sa cioplesc de doua ori un bat de chibrit, deci nici nu intra in discutie „jocul” cu foile. E mult peste capacitatea mea, admit.

 • bogdan

  wow! arată superb, mulțumesc pentru articol Victor, nici nu știam că există așa ceva… sunt extraordinare lucrările lor.

  cât privește site-urile, și eu am văzut că dincolo de Atlantic sunt foarte orientați pe partea de afacere. site-uile trebuie să fie doar niște obiecte care să faciliteze vânzarea… o tejghea și atât. de multe ori cam murdară și cu vopseaua sărită, dar este o tejghea și aia.

  încercam acum ceva vreme să ajutăm niște prieteni plecați în Canada cu niște idei de nume pentru biroul lor. atunci când am venit cu niște propuneri de nume pe stilul nostru, mi-a spus, nu se poate! din titulatură trebuie să se știe clar obiectul de activitate. adică, dacă fotografiai animale nu puteai să-i spui studioului tău foto ”caesar” sau ”my sweet kitty” ci neaparat ”photo for pets – Caesar” că așa era moda la ei. și cu numele alea erai înregistrat… cred că Europa li se pare un tablou abstract în materie de nume pentru afaceri 😛

 • mishulake

  Interesant ! In arta japoneza si chineza se mai vede migaleala d’asta. Simt artistic si rabdare, multa rabdare.Cred c-au pornit-o din hobby. Si ce fain e sa scoti bani din hobby !

 • Carmen Negoita

  Frumoase sculpturi. Le-am admirat si eu la vremea cand le-am descoperit si am ramas uluita de atentia acordata detaliilor. Ma bucur ca ai venit cu multe noutati pe langa acele imagini. Mi-e greu sa aleg una care imi place mai mult, dar printre preferate se afla Powwow Butterflys, Pawnee Prince si The Baby Sitter. Ai avut dreptate. E un articol care chiar imi place foarte mult. 🙂

  • Victor

   Acum realizez că nu te-am menţionat ca sursă. Îmi cer scuze. Remediez imediat.
   Preferata mea e The Baby Sitter iar din seria de compoziţii de sus, a treia (cea cu bizonul).

   Editare ulterioară: Gata. S-a rezolvat. :mrgreen:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: