Digitus Impudicus


Dacă nu v-aţi prins din titlu, v-am pus şi poză ca să nu fie nici un dubiu asupra subiectului la care fac referinţă. Nu mai intru în detalii asupra originii şi istoriei acestui gest. Oricum, nu sunt multe de spus. Wikipedia zice că acest gest este răspândit mai ales în zona Europei şi pe cele două Americi. Originea se pierde în negura timpului; cel mai probabil apariţia sa este strâns legată de tragediile şi comediile antice (atât romane cât şi greceşti), arta dramatică a acelor vremi fiind foarte bogată în elemente de pantomimă. Şi atunci avea aceeaşi semnificaţie ca şi acum: ofensatoare. Unul dintre cele mai vechi izvoare istorice care fac referinţă la acest gest este comedia Norii a lui Aristofan. Răspândirea pe bătrânul continent este pusă pe seama amplorii Imperiului Roman. Primii colonişti europeni au dus cu ei în Lumea Nouă (odată cu alte obiceiuri proaste) şi gestul degetului impudic. Epoca consumismului american e responsabilă cu răspândirea în restul lumii.

Versiunea britanică

Puţini ştiu însă că britanicii (cel puţin mare parte din ei) folosesc o altă variantă a acestui gest şi anume cea cu două degete ridicate (index şi mijlociu), cu dosul palmei către cel insultat. Nu, fraiere, nu „victorie” a vrut să-ţi sugereze englezul ăla de i-ai suflat tu melteneşte locul de parcare în ultimul concediu la Londra. Dacă era „victorie” era cu palma către tine.
Ei bine, originea acestui gest e puţin diferită faţă de fratele său mai bătrân. Zice-se că în timpul Războiului de 100 de ani, francejii (!) şi-o cam luau pe coajă şi asta datorită unui fapt bine determinat: englejii (!) erau foarte buni arcaşi. Din cauza asta nu era un lucru neobişnuit ca atunci când soldaţii britanici cădeau prizonieri, francezii să le taie indexul, mijlociul sau chiar ambele degete de la mâna dreaptă. Astfel, în scurt timp, în rândurile armatei britanice se răspândi obiceiul de a arăta francezilor cu orice ocazie degetele cu pricina în scop persiflant şi provocator: „Sugi pula, fraiere, că încă le am!”. Cred că francezii nu prea au gustat umorul englezesc şi, pe de altă parte, „operaţiunea amputarea” s-a dovedit o mişcare strategică foarte inspirată; după 116 ani de cafteală prietenească, îi izgonesc pe englezi de pe continent.

Editare ulterioară: Acest articol este dedicaţie pentru fratello. 😀

Reclame

3 responses to “Digitus Impudicus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: