”Surprise-Surprise” sau ”Na că scriu eu în locul tău”


de Vasile Gâdinceanu

Nu știu încă de ce dar eu sunt co-administrator la blogul ăsta. Nu am contribuit cu absolut nimic până acum, iar cum eu mi-am închis propria prăvălie m-am gândit că aș putea băga un text aici, așa… în amintirea răposatului blog. Mă absolv cu ocazia asta și de toți kilometrii de p…a băgați (cum spune autorul) prin textele blogului de față.  Dar gata cu vorbele și să trecem la treabă.

E 6 și ceva dimineața când scriu, cu Pavarotti în surdină. După o seara în care se pare că mi-am dat seama prea târziu cât am băut, au urmat câte ore chinuitoare și grețoase de somn, ca mai apoi să rămân cu mine însumi, un tavan urât și o mulțime de gânduri. Aici la 6 fără puțin începe deja să se crăcăneze de ziuă. E ciudat câte lucruri mărunte poți auzi odată cu trezirea la viață a orașului, oamenilor… Mai ciudat e cât de matinali sunt unii oameni. I-am auzit pe vecinii indieni spre exemplu cum și-au scos tomberoanele afară din curte, pe moșul englez de lângă mine cum cotrobăia prin casă și pe cineva care și-a pornit mașina. Au venit și gunoierii între timp. Un coleg/ă de casă se duce la budă. Afară cântă păsărelele – ceea ce nu e chiar rău să auzi de fiecare dată când te trezești. Dar eu dau plăcerea asta pe cea a somnului lung.

Că veni vorba de a fi matinal ceea ce e legat și de programul de muncă, mi-am amintit că se discuta acum câteva zile în România despre o propunere de a închide supermarketurile în fiecare duminică. Toată lumea bineînțeles a sărit ca arsă. Poate că este exagerat să le închizi de tot dar idea de bază nu e rea. Reglementarea programului de muncă ar fi binevenită ținând cont că la noi ziua de muncă e de 12 ore și ești plătit pentru 8. Aici, la engleji, am observat două chestii legate de asta. Primul, un panou într-un magazin de țoale prin care reprezentanții magazinului își cereau scuze că datorită legislației naționale trebuie să își închidă casele de marcat la ora 5. Asta e valabil pentru duminici. Al doilea lucru este că aceste complexe comerciale precum și instituțiile de sănătate, băncile ș.a.m.d. își încep programul la ora nouă și îl încheia pe la 5-6. Asta poate că este comun prin mai multe locuri dar treaba e că și complexele comerciale, în care logic comercianții vor să țină prăvălia deschisă cât mai mult, sunt forțați să o închidă conform programului impus de legislație. Asemenea măsuri contribuie cel mai probabil la înaltul standard de viață de care se bucură prietenii noștri vest-europeni.

În timpul ăsta mi-am amintit de o altă chestie pe care am vrut să o menționez dar nu am mai avut ocazia. Aflându-mă într-un cabinet medical cu niște treburi mi-a sărit în ochi o plăcuță metalică de pe un perete: NO ESCAPE. Mda… foarte încurajator mesajul. Te însănătoșești una-două și o iei la fugă la o așa întâmpinare. Cred însă că s-ar potrivi mult mai bine în spitalele noastre decât aici. De fapt oamenii încercau să spună că fereastra avea gratii iar în caz de incendiu nu poți scăpa pe acolo. Oricum, mesajul e mai profund decât s-ar fi vrut.

Ținând cont că trebuie să îmi încep și eu programul de vineri conchid aici iar gândurile despre viață, carieră, nemurirea sufletului, priorități, ea, și altele le țin pentru mine. Coane Victor, te rog să îmi scuzi intruziunea iar dacă vrei să ștergi postul nu mă deranjează. Eu mi-am făcut damblaua. Oricum, dacă matale ești ocupat cu design și alte treburi mai reduc cu ocazia asta din tensiunea acumulată în sânul cititorilor tăi, care și-au exprimat nerăbdarea de a mai citi ceva aici. Mă rog, pe tine nu pe mine dar ceva e mai bun decât nimic. Dacă va mai fi o dată viitoare o să încerc să găsesc un subiect o țâră mai interesant. Haidi bai!


5 responses to “”Surprise-Surprise” sau ”Na că scriu eu în locul tău”

 • Victor

  Motivul pentru care esti co-admin la blogul meu e simplu: pentru că te-am pus eu. 🙂 Într-adevăr, a fost o surpriză. Plăcută. Mulţumesc. Şi pentru surpriză şi pentru text. L-am editat foarte puţin în sensul că i-am adăugat etichete şi l-am introdus în categorii dar nu am modificat nici măcar o virgulă din conţinut. Apropo de categorii şi de conţinut, am creat o categorie pentru tine, ca să nu existe confuzii. Nu ştiu de ce, dar tema asta nu afişează şi numele autorului articolului. Categoria aia ar trebui să elimine confuziile cu privire la autor dar nu o face prea bine, acum că stau şi mă gândesc aşa că nu ar strica o semnătură şi în conţinutul articolului.
  Acu’ să trecem la comentariul articolului. În primul rând, autorul blogului spune „kilometri de pulă” nu „de p..a” şi nici nu se supără dacă o fac şi alţii, că aşa e el, mai vulgar. Apoi, reglementarea programului de lucru al unităţilor comerciale este o condiţie obligatorie în respectarea drepturilor muncitorului dar şi pentru un mediu comercial cu o concurenţă corectă. Concurenţă sănătoasă egal mediu economic sănătos egal economie puternică.
  Interesantă analogia „NO ESCAPE” cu instituţia în care era amplasat mesajul. Nu m-aş trata la clinica aia.
  Mersi pentru intervenţie. Te mai aştept.

 • Vasile Gadinceanu

  1.Cred că treaba cu reglementarea programului de lucru în instituțiile/organizațiile/etc private e mai dificilă decât pare. Ar putea spune unii că statul nu are voie să se implice în treburile personale ale unei afaceri private. În schimb, dacă alții au găsit o soluție nu văd de ce la noi nu s-ar putea implementa o așa măsură. Trebuie doar voință și curaj, exact ceea ce le lipsește guvernanților noștri.

  2.”Ea” generic vorbind. Intotdeauna e una, fie ca e din trecut, prezent sau viitor.

 • Creatza

  mda…deci vasi a intrat in casa adversarului :)))…articolul asta da mai bine pe blogul lui victor, al tau era cenzurat sau ce? :)))
  anyway…tare fain asta cu supermarketurile inchise duminica….pe bune. Am auzit-o si eu..initial m-am curcit, adica na…daca mi se face foame de un shopping mai mare fix duminica? unde ma duc? glumesc :))

 • Victor

  Noroc că a scris Vasi de-ai mai intrat şi tu pe-aici. 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: