O noapte furtunoasă pentru Caţavencu. Şi-o scrisoare (de demisie) pierdută


Probabil că mulţi din voi sunteţi la curent cu evenimentele recente care au avut loc în cadrul redacţiei Academiei Caţavencu. După ce astă noapte Andrei Manţog a încercat să bage în ceaţă un spoiler de-al lui Zoso (Pisico, îmi pare rău să te dezamăgesc; din când în când ăsta mai are şi ponturi bune; ştiri e cam greu să le zici de vreme ce nu sunt nici exacte, nici argumentate cu surse), transformând jumătatea de informaţie într-o bălărie semi-ironică apropo de definiţia de DEX a cuvântului demisie, cum că e imposibil să-ţi dai demisia dintr-un contract de cesiune a drepturilor de autor,  astăzi zvonurile au început să prindă contur:

http://www.paginademedia.ro/2010/03/marea-schisma-de-la-academia-catavencu-aproximativ-20-de-oameni-pleaca-sa-isi-faca-o-noua-revista/
http://www.gandul.info/news/vantu-plecarea-unora-cu-nivel-discutabil-de-la-catavencu-e-o-usurare-revista-devenise-incrancenata-5701072

Ce nu am înţeles eu, a fost atitudinea lui Mantzy. Andrei, las-o moartă. La analiză pe text ştim că eşti bun. Dar ştim cu toţii care e sensul cuvântului demisie în acontextul ăsta. Zi mai bine că ori nu erai hotărât, ori ai pierdut scrisoarea de demisie înainte de a o înmâna, ori (cel mai probabil) voiai să ţii cititorii aproape (de tine şi departe de Zoso) pentru amănunte (nume) pe care nu le aveai încă dar pe care urma să le afli odată ce ajungeai la muncă, făcând astfel o ştire de senzaţie despre Marea Schismă de la Caţavencu (expresia nu-mi aparţine, în caz că se trezesc trollii din hibernare).

SENZAŢIONAL. Doar la Lumea lui Matzy!

Cauzele demisiilor în masă de la Academie nu stau să le discut. Daţi cu Google şi veţi găsi suficiente opinii şi declaraţii cât să vă faceţi o idee. V-am pus şi io două link-uri mai sus.

Motivul articolului de faţă (înafara aceluia de a mai face puţin trafic) este dilema în care mă pune evenimentul ăsta: de ce, frate, atâta vâlvă? Unde-i senzaţionalul? Nu e prima dată când în diferite colective de presă au loc scindări, despărţiri cu lacrimi sau cu bagat de pule în mame, schisme, migrări sau demisii în masă. Şi nu va fi nici ultimul episod de acest gen. Scenariul e atât de banal şi atât de repetat încât a devenit unul dintre pionierii clasicismului jurnalistic: o mână de oameni mai mult sau mai puţin competenţi pleacă dintr-un mediu în care condiţiile nu mai sunt prielnice (din motive de principiu – vezi cenzura acuzată de ei – sau din motive financiare – vezi tăierile de salariu invocate de conducere pe motiv că nu mai sunt profitabili), migrând spre alte condiţii sau încercând să-şi creeze un nou mediu al lor. Din câte am înţeles, ultima variantă e ceea ce se întâmplă şi în cazul de faţă, deşi nu am confirmări din partea unor surse pe care eu să le consider credibile, înafara unor aluzii ale lui Mantzy (în comentarii la ultimu articol) la Caţavencul vechi, la care au rămas câţiva dintre ei. Să înţelegem că va fi şi un Caţavencu nou?

Ideea rămâne: de ce dracu’ atâta agitaţie? Da, oamenii scriu bine, dar nu acolo la fiţuică. Ştim cum funcţionează presa în România. Eu prefer să-i citesc pe bloguri la ei, unde nu sunt îngrădiţi de cenzură… Sau sunt? Pizda mă-sii, nu ştiu la ce nivel a mai ajuns autocenzura pe plaiurile balcanice mioritice.

PS: Era să uit de piticu’ prost gratis. Zice el că a descoprit la alţii cum că el şi-a dat demisia şi acu’ se declară confuz pentru că el nu-şi aminteşte să o fi făcut. Deci el face exact ce face de obicei: nu ştie ce face. Şi dacă a vrut să fie ironic, nu i-a reuşit. E o glumă veche, răsuflată şi proastă. Şi da, în articolul ăla e greşeală gramaticală de toată jena. Aha… GRAMATICALĂ. Nu de stil (?). Te-ai făcut de râsu’ satului, gălăţene. Şi ştim cu toţii de ce ai rămas: pentru că eşti un corporatist gheu şi lingău cu păr rectal de mogul pe buze. De-aia.

Editare ulterioară: Până să termin eu articolul de faţă, Mantzy a venit în completarea ştirii sale cu două disclamere: da, e adevărat, vor fi două ziare Caţavencu – unul vechi şi unul nou. Şi cică ei nu au plecat că li s-au tăiat salariile . Rămâne, deci, versiunea demisiei de onoare (prinţipiu). Dacă e aşa, bravo lor. Am un dubiu însă. Depinde de ei dacă îmi va dispărea dubiul. Sper să aibă cât de curând şi un site al lor ca să îi pot urmări (mă refer la Caţavencul cel nou) pentru că mă îndoiesc că-l voi găsi prea curând prin Italia. Succesuri.

Editare ulterioară editării ulterioare de mai sus: Piticu’ gheu şi-a corectat greşeala şi a tăcut ca un căcat la criticile aduse de alţii (the grammar nazi is still banned). Dar o să-l fac de panaramă aici: scrisese „trimite-ţi-mă”. Aaa… şi şi-a schimbat şi politica apropo de comentariile mele sporadice. Cum nu a învăţat încă să dea ban pe clasă şi eu mai scap câte un comentariu la el, acum a început să le modifice. În sensul că îmi pune în gură declaraţii compromiţătoare pentru a mă denigra în faţa gloatei de sclavi care îi citesc comentariile pe-acolo. Cât de original, coae! Şi cât de inteligent! Atât de inteligent încât mă face să te întreb: cine ţi-a dat ideea? Şi cât ai plătit pe ea? Toţi banii pe care i-ai luat mită de la mogul ca să rămâi campion la pupat în cur? Sau ţi-a rămas şi ţie de-un Cico să ai cu ce să-ţi clăteşti plombele?


8 responses to “O noapte furtunoasă pentru Caţavencu. Şi-o scrisoare (de demisie) pierdută

 • garcea

  Na ma, te-n cacat 🙂 (la cit am fost injurat pe tema asta, unul in plus sau in minus nu mai conteaza)

 • Victor

  N-am înţeles-o p-asta. era de bine sau de rău?
  Vrei să pui bazele unui nou curent de trolling? Eşti trollul gentil?

 • garcea

  nu stiu cit sunt de gentil dar in mod sigur nu esti prea subtil.:)
  (baga un ochi pe nume si reciteste commentul initial)
  Ma feresc sa injur foarte explicit pt simplul motiv ca poate oricine. Daca o fac incerc pe cit posibil sa las terte persoane pe dinafara.Te-ai plans ca ma dau gigi duru de la adapostul anonimitatii. Da´tu de ce te dai trollu inteligent ca nu prea pari?!

 • Victor

  Troll-ul prin definiţie nu e inteligent. Nici cel mitologic nici cel de internet. Deci nu poţi face trolling şi să pari inteligent în acelaşi timp. Poate că eşti, dar cu siguranţă nu pari. Siplul fapt că faci trolling îţi ia dreptul de a te mai pretinde inteligent. Dar măcar eu când trollez sunt constant. Tu… mă descumpăneşti. Nu ştiu dacă să te tratez cu ostilitate sau nu. Probabil că încerci imposibilul: să faci trolling şi să pari inteligent în acelaşi timp. Eu cred că eşti idealist.
  Iar pe nume mi-am băgat amândoi ochii dar nu am aflat mare lucru deci nu văd unde trebuia să stea subtilitatea: din pagina aia nu am aflat decât că stai în Germania şi că eşti cu 7 ani mai mare decât mine. Deci tot anonim eşti. Tu măcar ştii despre mine cum mă numesc, cum arăt şi îmi vezi şi blogul. Deci cui îi este mai uşor să facă pe trollul?

 • garcea

  boaahh, kiihh, mai avem putin si ne luam limba´n…forget it 🙂
  cacatul ala de mail cu care ma loggez la comentarii contine numele meu. Bai te-as descumpani in continuare da´tz-am zis ma inhama capitalistu´la corvoada..sunt ostil exact cit poate fi o partida de pingpong fara scor, tzaka paka

 • avatar

  astept cu nerabdare sa vad daca oamenii astia vor face un lucru de calitate. 🙂

 • Victor

  Vor face, pentru că sunt oameni talentaţi. Dar cititorii sunt deja împărţiţi pe simplul criteriu al aprecierii gestului de scindare (trădare cum o văd unii). Singura şansă ca cei care au plecat să câştige din publicul celor care au rămas este să se dovedească că au dreptate. Dar cum eu am studiat şi am lucrat în domeniu şi ştiu că în România nu prea există libertate a presei, mă îndoiesc să fie ei cu mult mai şmecheri dacă nu mai sunt sub Vântu. Iar dacă toată competiţia se reduce doar la calitatea umorului, atunci pentru mine nu e relevantă. Găsesc pe net o grămadă de umor de calitate. Caţavencu, că e nou sau vechi, se cumpără pentru idei principii şi atitudine, mai mult decât pentru umor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: