Dezinformarea


Că tot sunt nou în domeniu ma învârteam şi eu aşa prin blogosferă să văd despre ce scriu unii sau alţii, poate poate îmi vine şi mie vreo idee. Şi cum săream din blog în blog, uite că mi-a venit şi ideea.

Cu toate că porneşte de la o farsă, mie efectul ei mi se pare interesant şi destul de trist. Totul porneşte de la acest articol. Dacă nu aveţi chef să citiţi, vă zic eu despre ce este vorba. http://www.times.ro este un site relativ nou (2009) care, în ciuda numelui destul de serios, poate fi catalogat fără umbră de îndoială ca şi site de pamflet şi divertisment. Cu alte cuvinte, deşi textele lor par serioase, nimic de-acolo nu-i pe bune. Sun un fel de Cţavencu mult mai puţin profesionişti. Dar cu cititori destul de mulţi. O să vă explic de unde vine şi succesul lor imediat, dacă nu v-aţi dat singuri seama. Ei bine, articolul cu pricina vorbeşte despre nişte presupuse ajutoare (trupe de protecţie civilă şi provizii) destinate victimelor cutremurului din Haiti care ajung în Tahiti din cauza unei greşeli absurde a însuşi ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea. Articolul are şi o poză. Asta:

După cum vedeţi, inclusiv poza e de doi bani. Adică, dacă ai cel puţin doi neuroni funcţionali, îţi dai seama că nimic din articolul ăsta nu merită luat în seamă. Poate multora le va smulge cel mult un zâmbet. Ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa. Jumătate din cei peste 60 de inşi care au comentat la articolul ăla au pus botul. Şi asta nu e tot: câţiva din cealaltă jumătate care probabil ştiu ceva limbă rusă susţin că ştirea e citată pe site-urile ruseşti drept pe bune. Nu cunosc limba rusă deci nu aş putea să vă confirm că e adevărat. Cei care au comentat aşa ceva au lăsat şi link-uri doveditoare. Şi nici nu e greu de gândit un scenariu cum au ajuns ruşii să  citeze articole din limba română: îi avem pe fraţii noştri de peste prut ca tampon între limba noastră şi limba lor (hmmm ce imagine horror un tampon între două limbi). Deci, cei care ştiţi limba rusă puteţi arunca un ochi aici şi aici şi poate lăsaţi şi o confirmare sau (să de Domnul) o infirmare a acestui fapt. Acum înţelegeţi de unde vine tristeţea mea?

În domeniul jurnalismului un astfel de fapt se numeşte „dezinformare” şi este cea mai josnică specie de jurnalism posibilă. Proful de „Etică şi deontologie jurnalistică” (parcă el; colegii care îşi amintesc mai bine, vă rog să mă corectaţi dacă greşesc) ne-a povestit odată un alt caz celebru de dezinformare. Cică un jurnalist de la nu ştiu ce ziar din Marea Britanie are norocul să-l întâlnească total întâmplător pe prinţul William într-o perioadă mai tulbure a vieţii acestuia, când prin presă circulau tot felul de zvonuri cu privire la escapadele sale nocturne şi preferinţele sale sexuale. Jurnalistul reuşeşte să se apropie atât cât i-au permis gărzile de corp ale prinţului şi strigă către acesta:

– Majestate, sunteţi homosexual?

Prinţul, indignat, răspunde:

– Nu. Evident că nu. (În acel moment era însoţit de mai multe prezenţe feminine.)

A doua zi, în cotidianul la care lucra respectivul, pe prima pagină apare materialul cu titlu de-o şchioapă:

Prinţul William: „Nu sunt homosexual”

Josnic. Foarte josnic. DEZINFORMARE. Veţi zice poate că nu am dreptate, pentru că ziarul a relatat adevărul. Nu e aşa. Din start a fost deformat contextul. Declaraţia nu e a prinţului. El a răspuns la o întrebare. Apoi, un astfel de titlu, care nu a fost construit aşa întâmplător, are efectul contrariu în minţile cititorilor, prin însăşi natura declaraţiei.

Revenind la articolul de la care am pornit, ce fac cei de pe times.ro e cât se poate de josnic. Da, sunt pamflete şi articole de divertisment, dar ei nu prea lasă să se vadă acest lucru. Eu personal am căutat prin site o secţine în care să se precizeze cumva scopul site-ului dar nu am găsit. Precizez: poate o exista scris undeva dar nu am găsit eu. Şi asta nu poate decât să-mi confirme părerea: fac ceea ce fac în mod intenţionat, cu scopul strict de a aduna cât mai mulţi cititori şi de a crea controverse. Scuza lor e că trebuie să fii inteligent ca să le pricepi umorul. Dar internetul nu este doar pentru oameni inteligenţi. Şi când te joci cu reputaţia unei naţiuni sau ale instituţiilor acesteia, nu mai e umor. Într-o ţară civilizată aşa ceva nu ar trebui să se întâmple. Eu le-aş închide mişeilor site-ul fără drept de apel.

Reclame

7 responses to “Dezinformarea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: